22.5.2019 21:33
Karate

Kuntokamppailu- ja karatejaoston säännöt

Ilmoittautuminen:

Kaikki uudet jäsenet ilmoittautuvat itsenäisesti kursseille osoitteessa https://korska.myclub.fi/flow/events/public . Kaudelta toiselle siirtyessä ei tarvitse ilmoittautua uudelle kurssille, mutta harrastuksen lopettamisesta tulee ilmoittaa jaostolle sähköpostitse karate@korsonkaiku.fi . Jokainen jäsen ilmoittautuu itsenäisesti myClubin kautta myös jokaisiin treeneihin, joihin aikoo osallistua, jotta jaostolle jää tieto siitä, ketkä ovat olleet missäkin harjoituksissa mukana. Helpoiten ilmoittautuminen treeneihin onnistuu myClubin mobiilisovelluksen kautta. Huomaattehan, että osaan treeneistä voi olla minimiosallistujamäärä. Mahdollisesta minimiosallistujamäärästä tiettyihin/kaikkiin treeneihin informoidaan jäseniä, mutta treenien peruuntumisesta liian vähäisen osallistujamäärän vuoksi ei erikseen ilmoiteta, vaan jäsenet itse tarkistavat tilanteen myClubista.

Aikuiset (yli 15-vuotiaat):

Korson Kaiun (KorsKa) kuntokamppailujaostossa harjoitellaan Wado ryu –karatea. Aikuisten (yli 15-vuotiaiden) alkeiskurssi on integroitu värivöisten ryhmään, missä kaikki treenaavat yhdessä, mutta saavat myös tasonsa mukaista opetusta. Aikuisten kursseille voi tulla missä vaiheessa kautta hyvänsä, mutta alkeiskurssimaksu/kausimaksu tulee kokonaisuudessaan maksettavaksi, vaikka harrastuksen aloittaisi kesken kauden. 15-vuotta harjoituskauden aikana täyttävä harrastaja siirtyy automaattisesti junnuryhmästä aikuisten ryhmään. Junnu voidaan siirtää aikuisten ryhmään myös aikaisemmin, jos valmentajan mielestä karateka on siihen valmis, mutta asiasta sovitaan aina henkilökohtaisesti jäsenen kanssa.

Junnut:

Harrastuksen aloittajan tulee olla vähintään 9-vuotiaana, 15-vuotta harjoituskauden aikana täyttävä harrastaja siirtyy automaattisesti junnuryhmästä aikuisten ryhmään. Junnu voidaan siirtää aikuisten ryhmään myös aikaisemmin, jos valmentajan mielestä karateka on siihen valmis, mutta asiasta sovitaan aina henkilökohtaisesti jäsenen kanssa. Alkeiskurssille on hyvä osallistua heti alusta pitäen, mutta kauden alkupuolella voi olla vielä mahdollista liittyä kurssiin. Jo karaten alkeiskurssin suorittaneet voivat liittyä kuntokamppailujaoston kurssille missä vaiheessa kautta hyvänsä. Kausimaksut tulevat kuitenkin maksettavaksi kokonaisuudessaan, vaikka harrastuksen aloittaisi kesken kauden. Junnujen alkeiskurssilla harjoitellaan karaten alkeita sekä salietikettiä. Harjoittelu sisältää paljon toistoja sekä jonkin verran lihaskuntoharjoittelua ja venyttelyä. Yleensä valmentaja pyrkii myös keventämään treeniä jonkinlaisella leikillä tai pelillä. Useimmat tekniikat vaativat heti alusta pitäen varsin paljon keskittymiskykyä ja taitoja kuunnella ja seurata ohjeita. Harrastuksen pitäisi olla lähtökohtaisesti kaikille vapaaehtoista ja mieluista puuhaa eikä treeneissä pakoteta mihinkään. Kaikilla tulee olla mahdollisuus treenata ilman häiriötä ja kaikilta harrastajilta edellytetään fiksua käytöstä sekä salissa että pukuhuoneessa. Häiritsevä käytös voi johtaa jäsenen poistamiseen salista. Flunssassa tms. tai loukkaantuneena ei treenata lainkaan. Huoltajat sekä karatekojen pikkusisarukset odottavat harjoitusten ajan turvallisuussyistä sekä treenirauhan takia salin ulkopuolella.

Harrastajan perussairaudet

Perussairauksista kannattaa ilmoittaa etukäteen. Alaikäisten jäsenten kohdalla vastuu harrastajan voinnista on kuitenkin huoltajalla, täysi-ikäinen harrastaja on vastuussa itse. Harrastajan on itse tiedettävä, millaisia liikkeitä tai liikesarjoja hän ei pysty tekemään tai kuinka kovaa hän voi treenata, ja tarvittaessa kieltäytyä tehtävästä harjoituksesta. Valmentajat eivät ota vastuuta harrastajan lääkityksestä tai muista terveyden ylläpitoon liittyvistä asioista. Vakavasti sairaan junnun huoltajan kannattaa seurata treenejä salissa, jotta hän voi arvioida lapsen kykyä osallistua treeniin. Sairaan henkilön tulee itse harkita, kestääkö terveys kamppailulajin rasituksen. Kuntokamppailujaosto ei ole vakuuttanut jäseniään, vaan jokainen jäsen huolehtii itse siitä, että hänellä on lajin kattava tapaturmavakuutus. Flunssassa tai muussa tarttuvassa taudissa oleva ei osallistu treeneihin lainkaan.

Treeniaikataulu ja tiedotus

Jaoston treeniaikataulu on nähtävillä jaoston Internet-sivuilla. Poikkeusaikataulut pyritään ilmoittamaan heti kauden alussa, mutta kauden aikana ilmaantuvista muutoksista ja poikkeuksista informoidaan jäseniä MyClubin kautta sähköpostitse. Poikkeuksista ja muista tapahtumista voidaan ilmoittaa jaoston Internet- ja Facebook-sivuilla sekä MyClubin tiedotteissa, mutta ensisijainen tiedotuskanava on MyClubista lähetetyt sähköpostit. Jokainen jäsen (tai alaikäisen kohdalla hänen huoltajansa) vastaa itse siitä, että MyClubissa on ajan tasalla olevat yhteystiedot. Jäseneltä jaoston suuntaan tapahtuva tiedotus (liittyen esim. laskutukseen, seurasta eroamiseen, hankintoihin tms.) tapahtuu aina sähköpostitse osoitteeseen karate@korsonkaiku.fi , jotta tieto kulkee varmasti perille asti ja on epäselvissä tapauksissa jälkikäteen tarkistettavissa. MyClubin jäsensivuilta jäsen voi nähdä tiedotteiden lisäksi mm. omat maksetut ja avoimet laskunsa. Treeneissä saa käydä oman aikataulun mukaisesti. Poissaoloista ei tarvitse erikseen ilmoittaa. Harrastajan on kuitenkin hyvä muistaa, että taidot karttuvat vain harjoittelemalla ahkerasti.

Hinnasto

Ajatasainen hinnasto: https://www.korsonkaiku.fi/karate/hinnasto

Kausimaksu: Kauden alussa on yleensä mahdollista kokeilla harrastusta pari kertaa ilmaiseksi, mutta tästä annetaan erikseen täsmällisemmät ohjeet jokaisen kauden alkaessa. Alkeiskurssin (kevät- tai syyskausi) hinta on 120€ per henkilö ja tämä maksetaan jokaisesta alkeiskurssilaisesta. Alkeiskurssin jälkeen jäseneltä peritään puolivuosittainen salimaksu. Samassa taloudessa asuvat huoltaja ja lapsi taikka sisarukset maksavat alkeiskurssin käytyään vain yhden salimaksun kaudessa henkilökohtaisen vuosimaksun lisäksi. Muistakaa siis ilmoittaa, jos perheestänne useampi henkilö kuuluu jaostoon. Jaostossa aktiivisesti valmentajana, apuvalmentajana tai muuna vastuuhenkilönä toimivat ovat vapautettuja kausimaksusta.

Jäsenmaksu: Lisäksi kaikille jäsenille tulee maksettavaksi henkilökohtainen Korson Kaiku ry:n jäsenmaksu. Vuosimaksu on kalenterivuosikohtainen ja sen maksavat kaikki jäsenet riippumatta siitä, milloin jäsen liittyy seuran jäseneksi. Vuosimaksusta ei myönnetä perhealennusta ja sen maksavat kaikki seuran jäsenet.
Laskut lähetetään MyClubin kautta jäsenen ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen. Kaikki kuntokamppailujaoston maksut maksetaan henkilökohtaisella laskulla viitenumeroa käyttäen. Mitään ei siis makseta ilman viitettä, käteisellä tai omatoimisesti tilisiirrolla seuran tilille. Kaikista maksamattomista laskuista lähetetään jäsenelle yksi muistutusmaksu. Tämän jälkeen maksamaton lasku siirtyy perintätoimistolle.

Karatepuku

Alkeiskurssin aikana varusteiksi riittää alkuun mukava vaatetus sekä juomapullo. Kenkiä ei treenatessa käytetä, vaan salissa ollaan puhtain, paljain jaloin. Lisäksi suositeltavaa olisi, että harrastajalla olisi jonkinlaiset sisäkengät (kuten varvassandaalit tai Crocsit), jotta paljaat jalat eivät likaantuisi hiekkaisilla käytävillä matkalla pukuhuoneesta saliin ja salin lattia pysyisi mahdollisimman puhtaana.
Harrastaja voi ostaa itselleen uuden tai käytetyn puvun joko kirpputoreilta tai alan budo-liikkeestä. Korson Kaiussa käytetään valkoista pukua, ainoastaan valmentajat käyttävät mustaa karatepukua. Teemme yleensä kauden aikana pukujen ja muiden välineiden yhteistilauksen, mihin kaikki jäsenet saavat halutessaan osallistua.
Puku on alkeiskurssin alussa vapaaehtoinen, jatkossa pakollinen varuste. On hyvä huomioida, että puvun tulee olla ehjä ja puhdas sekä sopivan kokoinen. Puku päällä ei siis liikuta ulkona, vaan vaatteet vaihdetaan pukuhuoneessa tai karatepuvun päälle puetaan ulkovaatteet. Lahkeet ja hihat eivät saa olla liian pitkät, ranteiden ja nilkkojen olisi hyvä näkyä puvun alta, jottei liian pitkiin lahkeisiin liukastu ja valmentaja pystyy näkemään karatekan asennot. Alkuun voi hankkia hiukan reilumman kokoisen puvun ja tarvittaessa kääntää lahkeita ja hihoja ja ommella ne muutamalla pistolla kiinni. Pukua on hyvä muistaa huoltaa säännöllisesti. Pesu tehdään 60 asteessa valkopesuaineella. Vyötä ei tarvitse pestä.

Suojat

Kumite-eli ottelutreenit järjestetään yleensä kerran viikossa (kts. treeniaikataulu) ja niihin voivat osallistua kaikki jo alkeiskurssin suorittaneet junnut ja aikuiset. Satunnaisesti näissä treeneissä kävijät voivat lainata seuran otteluhanskoja. Mikäli karateka on enemmänkin kiinnostunut ottelemisesta tai aikoo lähteä kisaamaan, on omien hanskojen ja muiden suojien hankkiminen suositeltavaa. Kisoissa käytettävät hanskat ja jalkasuojat ovat joko sinisiä tai punaisia. Ottelutreeneissä pärjää sujuvasti pelkillä hanskoillakin, mutta mikäli jäsen haluaa myös jalkasuojat, tulee niiden olla saman väriset hanskojen kanssa. Monissa kisoissa vaaditaan, että suojat ovat WKF-hyväksyttyjä. Suojia voi hankkia itse esimerkiksi budo-liikkeistä.

Tasokoe

Kausi päättyy yleensä vapaaehtoiseen tasokokeeseen, mihin jäsenet saavat lisäohjeita kauden loppupuolella. Keltaisen ja oranssin vyön tasokokeeseen saavat kaikki halukkaat osallistua, mutta vihreän vyön kokeesta eteenpäin kokeeseen voi osallistua vain valmentajan luvalla. Tasokokeen läpäisee vain riittävät taidot opittuaan. Tasokokeen läpäistyään jäsen voi saada uuden värivyön, mikä on maksuton. Mikäli junnujäsen ei ole pystynyt tasokokeessa osoittamaan osaavansa riittävän hyvin kaikki uuteen värivyöhön vaaditut tekniikat, mutta selvää edistymistä taidoissa on huomattavissa, voidaan jäsenelle myöntää vyöhön kiinnitettävä natsa. Natsoja voi yhteen vyöhön saada enintään kolme kappaletta.

Tapahtumat

Kuntokamppailujaosto voi järjestää omia tapahtumia, kuten karatekisoja, leirejä tai retkiä. Jaosto voi myös osallistua ulkopuolisen tahon (kuten toisen urheiluseuran) järjestämään tapahtumaan. Tapahtumista, niiden ajankohdasta ja hinnoista informoidaan etukäteen. Lähtökohtaisesti alaikäiset kuntokamppailujaoston jäsenet osallistuvat normaalien treenien ulkopuolisiin tapahtumiin huoltajan vastuulla. Valmentaja voi lähteä esimerkiksi kisoihin junnujen tueksi, mutta vastuu alaikäisestä on sekä matkojen että tilaisuuden aikana huoltajalla.

Jäsenyyden irtisanominen

Jäsenyys Korson Kaiussa jatkuu kauden päätyttyä automaattisesti seuraavalla kaudella. Mikäli päätätte lopettaa harrastuksen, ilmoittakaa asiasta sähköpostitse osoitteeseen karate@korsonkaiku.fi niin päätämme jäsenyytenne ja laskutus katkaistaan. Jäsenyyden päättämisestä tulee aina vahvistusviesti muutaman arkipäivän kuluessa. Kesken kauden lopetettu harrastus laskutetaan, joten irtisanoutuminen kannattaa muistaa tehdä ennen uuden kauden alkua tai välittömästi kauden alettua. Jäsenyyttä ei voi katkaista takautuvasti ja se tehdään aina kirjallisesti. On hyvä huomioida, että pelkkä treeneistä pois jääminen ei koskaan katkaise jäsenyyttä eikä pelkkä suullinen ilmoitus lopettamisesta valmentajalle riitä. Laskut lähetetään kauden alkupuolella eikä niitä mitätöidä myöhästyneen irtisanoutumisen takia.

Vakuutus ja lisenssi

Korson Kaiku ry ei tarjoa jäsenilleen tapaturmavakuutusta. Tarkistakaa omasta vakuutusyhtiöstänne, onko teillä karaten kattava vakuutus. Jos tarvitsette uuden, kattavamman vakuutuksen, kannattaa tutustua esimerkiksi Suomen Karateliiton tarjoamiin vakuutuspaketteihin: https://karateliitto.fi/fi/lisenssit-ja-vakuutukset/ . Hankkiessanne vakuutuksen Suomen Karateliiton kautta, saatte automaattisesti myös lisenssin (Suomen Karateliitto suosittelee kaikille lajia harrastaville lisenssin hankkimista, mutta pakollista se ei ole). Tässä tapauksessa lisäämme teidät KorsKan Karate-jaostoon, joka kuuluu Suomen Karateliittoon (Kuntokamppailu-jaosto ei kuulu Karateliittoon). Karateliiton vuosi-ilmoitusta varten tarvitsemme tiedon KorsKan lisenssikaratekojen määrästä, joten pyydämme teitä ilmoittamaan sähköpostitse karate@korsonkaiku.fi, jos hankitte Suomen Karateliiton lisenssin (vakuutuksella tai ilman). Kahteen jaostoon kuulumisesta ei koidu teille mitään lisäkustannuksia, vaan kyseessä on puhdas muodollisuus. Korson Kaiku hoitaa karate-jaostoon liittämisen sähköposti-ilmoituksen perusteella.

Karatepassi

Suosittelemme kaikille (etenkin jo alkeiskurssin käyneille) karatepassin hankkimista. Syyskaudesta 2021 alkaen karatepassi vaaditaan kaikilta oranssin ja sitä korkeamman vyön tasokokeessa. Jos harrastaja ei halua osallistua keltaisen vyön jälkeen tasokokeisiin, ei passin hankkiminen ole pakollista. Karatepassi vaaditaan myös joihinkin Suomen Karateliiton kisoihin, leireille ja koulutuksiin osallistuessa. Passiin dokumentoidaan vyöarvot, kilpailut, leirit sekä koulutus. Passista kannattaa pitää hyvää huolta, koska monissa tapauksissa se on ainoa dokumentti, joka harrastajalla on karateurasta.
Korson Kaiussa käytämme Karateliiton passia. Sen kertakustannus on 30€, muita kustannuksia passista ei tule. Jos olette hankkimassa passia, ilmoittakaa asiasta sähköpostitse (karate@korsonkaiku.fi). Saatte tämän jälkeen sähköpostiinne henkilökohtaisen laskun. Maksettuanne täyttäkää Internet-sivuiltamme (Jäsenille-sivu) löytyvä kaavake ja toimittakaa kaavake yhden (mieluiten tarrallisen) passi- tai koulukuvan kanssa valmentajalle.

Valmentajat ja vastuuhenkilöt

Kuntokamppailujaoston valmentajat ovat kaikki täysi-ikäisiä seuran jäseniä. Apuvalmentajana voi kuitenkin toimia myös alaikäinen karateka. Päävalmentajaa lukuun ottamatta kaikki kuntokamppailujaoston valmentajat, apuvalmentajat ja vastuuhenkilöt ovat vapaaehtoisia, eli heille ei makseta palkkaa, mutta heidät on vapautettu jaoston kausimaksuista. Täysi-ikäiset valmentajat ja vastuuhenkilöt päättävät yhdessä jaostoon liittyvistä asioista kauden aikana pidetyssä palaverissa, jonka yhteydessä heille järjestetään pienimuotoinen virkistyspäivä. Jos jäsenellä (tai huoltajalla) on kiinnostusta vastuu- tai valmennustehtäviin, hän voi olla yhteydessä jaostoon sähköpostitse: karate@korsonkaiku.fi .

Jos teillä on ongelmia tai jotain kysyttävää, autamme mielellämme sähköpostin välityksellä. Tervetuloa mukaan!

Korson Kaiku karate